Magento 2 migratie

Magento 2 migratie checklist

Ben jij van plan om over te stappen naar Magento 2? Bekijk dan hier alle voordelen en een gericht stappenplan voor een goede migratie. En Download onze Gratis Whitepaper & Checklist.

Magento 2 migratie checklist

 

Stel, je hebt een prima Magento webshop: hij is stabiel, de techniek laat je nooit in de steek en je omzet en conversie groeien elk kwartaal weer. Maar jouw webshop draait op een Magento 1 platform. Dat is een probleem. Want of jouw shop het nou goed doet of niet, je krijgt geen support meer van Magento. Magento 1 is oud en de enige oplossing om te voorkomen dat jouw webshop in rap tempo onveilig en onbetrouwbaar wordt, is door te migreren naar Magento 2; de nieuwste versie van Magento. Maar migratie naar Magento 2 is niet in een paar tellen geregeld. Wat er allemaal bij komt kijken, leggen wij je uit in deze blog.

Download onze Magento 2 migratie checklist & whitepaper om direct toegang te krijgen tot;

 • 23 voordelen van Magento 2
 • 4 stappen die nodig zijn voor een soepele Magento 2 migratie
 • Tips om risico’s en kosten te beperken
 • Volledige Magento 2 migratie checklist

Download de whitepaper hier

Het einde van Magento 1 (end of life)

Een paar jaar geleden kondigde Magento het einde van het Magento 1-tijdperk aan. Het e-commerce platform ging toen al zo’n tien jaar mee. In al die jaren is Magento 1 uitgegroeid tot het meest populaire open source e-commerce systeem ter wereld. Webshopeigenaren kunnen zelf alles beheren; van het afhandelen van orders en de vormgeving van de shop, tot het eenvoudig inzetten van marketing. Stabiel, professioneel én gebruiksvriendelijk.

Maar de eerste versie draait op een verouderd systeem; de code begon te verouderen en niet alle technieken zijn efficiënt. Het past niet meer bij deze tijd, en bij de wensen en eisen van de gebruikers. Daarom was het tijd voor een nieuwe versie: Magento 2. Magento 2 is sneller, schaalbaar, nóg eenvoudiger en beter te beheren, en richt zich veel meer op klantvriendelijkheid.

Het nieuwe Magento 2 platform

Bekijk alle voordelen van Magento 2

Support van Magento 1 eindigt in juni 2020

Concreet betekent het einde van Magento 1 dat er geen support meer is vanuit Magento. Er is dus geen ondersteuning meer voor het platform, maar er zijn ook geen beveiligingsupdates meer. Er kunnen daarom lekken ontstaan – die niet verholpen worden – waardoor je webshop aantrekkelijk is voor hackers. Alle data ligt dan als het ware op straat. Hierdoor voldoe je ook niet meer aan de gestelde eisen rondom de AVG-wet, wat je een boete kan opleveren. Geen prettig vooruitzicht!

Voor webshops die creditcardbetalingen accepteren is er nog een probleem: creditcardmaatschappijen vragen om PCI-DSS beveiligingsstandaarden maar deze worden niet meer afgegeven aan Magento 1 webshops. En als laatste: geen support meer, betekent ook dat er geen nieuwe features of functionaliteiten zullen komen en je je webshop dus moeilijker kunt laten groeien.

Meer over de end of life van Magento 1

Waarom een migratie naar Magento 2?

Waarom Magento 2 migratie

Vanaf de aankondiging over de end of life in juni 2020, hadden gebruikers de tijd om een alternatief te zoeken, zoals Magento 2. In theorie is het mogelijk om Magento 1 te blijven gebruiken. Maar dit is een erg onverstandig plan: omdat er geen software-updates meer worden doorgevoerd is de kans op veiligheidslekken groot. Dat risico wil je niet nemen, toch? Een migratie van 1 naar Magento 2 is daarom noodzakelijk. Zo hou je je webshop up-to-date en veilig.

Waarom er altijd wordt gesproken over ‘migreren’ over overstappen naar Magento 2? Dat komt omdat Magento 2 niet zomaar een nieuwe versie van zijn voorganger is. Het is een compleet nieuw platform met een andere technische structuur. ‘Even upgraden’ is hier niet aan de orde: een Magento 2 webshop moet opnieuw ontworpen en gebouwd worden. Thema’s die werkten voor een Magento 1 webshop, werken niet meer voor Magento 2 webshops. Extensies die fantastisch waren bij de eerste versie, zijn niet compatibel met Magento 2. En developers die de beste zijn met Magento 1, zijn dit niet automatisch met Magento 2.

Migreren: ja dus. Maar waarom Magento 2? Wat maakt Magento 2 zo goed en waarom is het geschikt voor jouw webshop? Laten we de verschillen tussen de eerste en tweede versie van Magento eens onder de loep nemen.

De voordelen van het nieuwe Magento 2 en de verschillen met Magento 1

Omdat Magento 2 helemaal vanaf nul is opgebouwd en niet een verbeterde versie van Magento 1 is, zijn er flinke verschillen tussen beide versies.

Magento 2 Snelheid
Magento 2 werkt met full page caching. Dit betekent dat statische content van een pagina in de cache wordt opgeslagen waardoor de pagina sneller opgebouwd kan worden. Daarnaast zijn de code en de database van Magento 2 lichter dan die van 1. Deze drie aspecten bij elkaar zorgen voor een veel snellere laadtijd. In de basis is Magento 2 zelfs 25 procent sneller!

Magento 2 snelheid

Schaalbaarheid
Eén van de voordelen van Magento als e-commerce platform is de schaalbaarheid. Bij Magento 1 was het al mogelijk om webshop in te richten en uit te breiden. Met Magento 2 is het nog eenvoudiger om de webshop te beheren door het intuïtieve Magento beheerpaneel dat responsive is. Daarnaast bieden wizars betere opties voor productbeheer en kun je jouw eigen data overzichten (grids) maken.

Beheer Magento 2 backend
Het beheer van een Magento 2 webshop is makkelijker geworden. De interface is zo aangepast dat de gebruiksvriendelijkheid er heel wat sterren bij krijgt. Zo kunnen jouw medewerkers sneller werken en draagt dit bij aan de efficiëntie.

Responsive Magento 2 thema
Het standaardthema van het nieuwe Magento 2 is volledig responsive, in tegenstelling tot de eerste versie. Het grote voordeel hiervan is dat de webshop vanaf het begin al gebouwd wordt voor elk device. En aangezien steeds meer klanten aankopen doen via smartphone, is dit een geweldige feature. Klantvriendelijkheid staat dus echt voorop.

Zelfs de backend bij Magento 2 is responsive; handig als je de webshop beheert vanaf mobiel of tablet.

Magento 2 responsive en mobiel

Veiligheid
De code van Magento 1 had z’n charme: developers konden veel kanten op voor een oplossing. De code van Magento 2 is gelijkgetrokken waardoor ontwikkelaars volgens een bepaald stramien moeten werken. Daar voorkomt veiligheidslekken en gaten in extensies en maatwerkoplossingen.

De voordelen van Magento 2 webshop

Om kort te gaan: Magento 2 is gebruiksvriendelijker, sneller, moderner, klantvriendelijker, schaalbaarder en meer responsive dan de eerste versie van Magento. Maar er is meer:

 • De kwaliteit van Magento 2 webshops zijn veel beter, wat weer betere ratings oplevert in Google.
 • Het check-out-proces is sneller; meer conversie en minder afhakers bij het afrekenen.
 • Veel standaard features (die bij Magento 1 als extensie moesten worden aangeschaft).
 • Alle data en codes zijn beschermd door de verbeterde bestandsstructuur.
 • De SEO-mogelijkheden zijn sterk verbeterd.
 • Mogelijkheid om geautomatiseerd te testen.
 • Eigenaren kunnen zelf relatief eenvoudig pagina’s maken met Page Builder.

Migratie naar Magento 2, hoe gaat dat in zijn werk?

In 4 stappen migratie naar magento 2

De migratie van Magento 1 naar 2 is een belangrijk proces. Omdat het een totaal ander systeem is met een andere architectuur, moet je het zien als het bouwen van een nieuwe webshop. Met als belangrijke opmerking dat jouw ‘oude’ webshop bomvol data zit en mee moet verhuizen. Over deze datamigratie mag je wat langer nadenken: neem je alle gegevens mee (producten, categorieën, orders, extensies, etc.) of hoef je niet alle data te migreren (zoals klantgeschiedenis)?

Magento 2 migratie stappenplan

Wij drukken elke webshopeigenaar op het hart om de tijd te nemen voor de migratie. Daarmee bedoelen we niet dat je pas over een paar maanden een besluit kunt nemen: de support voor de eerste versie is definitief ten einde dus haast met het maken van een beslissing is er wel degelijk.

Maar met tijd nemen, bedoelen we dat je een goed migratieplan moet hebben en een heldere planning. Overstappen naar het nieuwe Magento 2 heeft immers wat voeten in aarde.

Alle functionaliteiten, extensies, data en andere onderdelen moeten kritisch bekeken worden. Want de grote vraag is: wat wil je voor je nieuwe shop? Om antwoord op deze vraag te geven, zijn de volgende vier stappen belangrijk.

1. Inventarisatie huidige Magento 1 webshop

Magento 2 migratie - Stap 1 - Inventariseer jouw huidige Magento 1 omgeving

Ter voorbereiding op de overgang naar Magento 2, is het eerst verstandig om de huidige situatie te bekijken. Denk hierbij aan de verschillende storeviews, inrichting, configuratie, extensies, maatwerk functionaliteit, integraties met externe software en alle data types om te migreren.

2. UX & SEO migratieplan

Magento 2 migratie - Stap 2 - UX & SEO migratieplan voorbereiden

De tweede stap in het migratieplan is het onderzoek naar en het vastleggen van de huidige User Experience en SEO-inrichting. Door dit te doen kun je je e-commerce resultaten bewaken. In een UX & SEO migratieplan staan onder ander alle KPI-data van de huidige omgeving zodat je een benchmark kunt doen nadat jouw Magento 2 webshop live is gegaan.

In ditzelfde plan leg je vast wat de UX & SEO voorwaarden zijn voor je nieuwe webshop. Zo kun je de resultaten in de gaten houden en naast het plan leggen, en eventueel verbeteren.

3. Magento 2 extensies

Magento 2 migratie - Stap 3 - Magento 2 extensies vinden

Je huidige Magento-webshop had ongetwijfeld een heel aantal extensies. Deze extensies kunnen niet zomaar overgezet worden naar je Magento 2 webshop, maar moeten opnieuw geïmplementeerd worden. De kans is groot dat niet elke extensie even nuttig was voor jouw webshop; een mooie gelegenheid om de boel eens op te schonen.

Voor je Magento 2 webshop mag je opnieuw bepalen welke extensies er mogen komen. Veel extensies zijn beschikbaar in Magento Marketplace. Zo niet, dan kan er gezocht worden naar een alternatief.

4. Projectplanning

Magento 2 migratie - Stap 4 - Projectplanning

Om succesvol over te stappen naar Magento 2 is een uitgebreide inventarisatie en projectplanning essentieel. Hou bij het maken van de projectplanning rekening met

 • Projectdoelstellingen & scope
 • Bedrijfsdoelstellingen
 • Afstemming van planning & capaciteit
 • Hoe om te gaan met verandering of extra verzoeken?

Magento 2 migratie checklist

Met de stappen hierboven heb je een globaal overzicht van de voorbereidingen die je moet treffen voor de migratie naar Magento 2. Om het migratieproces en de resultaten van de overstap te bewaken, kun je de Magento 2 migratie whitepaper & checklist gebruiken. Met deze whitepaper heb je 20 pagina’s aan content die je alle informatie geeft om jouw project van begin tot eind te plannen en managen.

Nu over van Magento 1 naar Magento 2

De migratie van Magento 1 naar 2 is dan wel een uitgebreid en misschien ingewikkeld proces; het biedt jou een fantastische kans. Dit is het moment om je webshop te verbeteren en te vernieuwen. Om te groeien met je e-commerce en meer conversie en omzet te genereren.

Magento 2 is erop gericht op jou als webshopeigenaar snel en efficiënt je werk te laten doen. Stap nu over van Magento 1 naar Magento 2 en zie het niet als een last maar als een uitdaging; jouw shop zal groeien! Gebruik je nu geen Magento maar andere software of is jouw webshop alleen nog maar een plan op papier? Ook dan is Magento 2 een absolute aanrader.

Onze Magento 2 ervaring

Een paar jaar geleden begonnen e-commerce ondernemers na te denken over de migratie naar Magento 2. Op dat moment was migreren nog niet erg aantrekkelijk: veel Magento 2-developers waren er nog niet, weinig hostingbedrijven wisten hoe ze Magento 2 snel en goed moesten laten draaien en er waren nog maar weinig extensies beschikbaar.

Tegenwoordig staan de zaken er anders voor. Magento 2 is de koning van de e-commerce platforms en wij hebben ons volop ontwikkeld in het werken met deze nieuwe versie. Omdat we officieel Magento Partner zijn – een unieke titel in Nederland – zijn we specialist op het gebied van Magento 2.

We helpen onze klanten bij de ontwikkeling van een Magento 2 webshop. Hiervoor maken we naar wens gebruik van een standaard thema of ontwikkelen we een op maat gemaakt design.

Wil je migreren naar Magento 2, dan helpen wij je graag. Door te kijken naar je huidige webshop, te bepalen welke elementen behouden moeten worden en welke overbodig zijn of verbeterd moeten worden, zorgen wij voor een naadloze overgang op Magento 2.