ERP systeem, Enterprise Resource Planning

Koppel je webshop aan je ERP

Geld besparen door efficiency, snelheid en minder fouten

Webshops en bedrijven met een bestelportaal koppelen vaak hun webshop aan hun financiële administratie om te voorkomen dat de orders in de webshop handmatig in de administratie moeten worden gezet. Deze handeling is vaak tijdrovend en zeer foutgevoelig.

Waarom ERP systeem?

Wanneer er sprake is van een grote hoeveelheid orders per dag, met veel orderregels, dan is het wenselijk een stabiele koppeling te hebben die je orderstroom doorzet van je webshop naar je administratie. De uitwisseling van data tussen je webshop en je ERP pakket kan ook van waarde zijn voor de uitwisseling van debiteureninformatie, productinformatie, voorraden en prijsinformatie. Zo hoef je slechts op één plek deze gegevens bij te houden. Ook hier geldt dat de koppeling je veel dubbel werk bespaart en veel fouten voorkomt.

Een uitgebreide ERP koppeling maakt het zelfs mogelijk om zeer uitgebreide debiteureninformatie in de webshop te plaatsen. Zo heeft een debiteur bijvoorbeeld inzicht in de status van zijn orders, status van zijn loyaliteit programma, kan facturen inzien, kan order(regel)s opnieuw bestellen, kan zijn gegevens aanpassen of kan afleveradressen aanmaken. Hiermee kunnen je klanten in real time en wanneer ze maar willen hun gegevens raadplegen of wijzigen.

ERP - geld besparen

Mogelijkheden ERP koppeling

Er zijn vele technische mogelijkheden om de uitwisseling van data tussen je ERP en je webshop plaats te laten vinden. Moderne ERP pakketten hebben zeer uitgebreide koppelingsmogelijkheden, net als de moderne webshop technologie zoals Magento 2, Shopware 6 en Sylius.

Populaire webshop systemen en veel gebruikte, relatief eenvoudige ERP systemen, hebben vaak een koppeling ontwikkeld die ze gratis of tegen een lage vergoeding aanbieden. Hierdoor kunnen de meest basale zaken vanuit je webshop worden doorgezet naar je ERP.

Naast hierboven genoemde integraties zijn er ook oplossingen die via een middleware oplossing gaan. Vaak wordt deze oplossing gebruikt om de wat zwaardere ERP systemen die ook nog vaak vergaand gepersonaliseerd zijn. Hierbij wordt je data naar een tussenlaag gestuurd, middleware, en daar omgezet en vervolgens in het ERP pakket geplaatst. Wanneer er complexere logica aan de data dient te worden toegevoegd, of de data dient te worden gedistribueerd naar verschillende systemen bijvoorbeeld; ERP, WMS en Fulfilment, is een middleware oplossing misschien iets voor jou. Creative CT heeft hiervoor overigens een eigen middleware oplossing ontwikkeld onder de naam NovoSync.

Maar soms zijn de mogelijkheden voor een koppeling wat beperkter en wordt er gekozen voor een uitwisseling van data door gegevens te exporteren en te importeren. Of de wensen van een ERP koppeling zijn zo specifiek dat deze alleen door middel van maatwerk tot stand kan worden gebracht.

Wij hebben ervaring met alle hierboven genoemde koppelingen tussen webshops en ERP en zetten deze kennis en ervaring graag in voor een jou passende oplossing.
Joost Valentijn

Hoe ERP implementeren

Wanneer je een koppeling wil maken tussen je webshop en je ERP systeem zijn er, zoals je hierboven kan lezen, veel overwegingen te maken. Let ook op of de koppeling die je wenst, past bij je ambities van de webshop voor de komende jaren. En net als webshops en ERP systemen zijn ook koppelingen onderhavig aan veroudering en beveiliging.

Wil je advies over wat de mogelijkheden zijn voor het koppelen van jouw webshop met jouw ERP? Neem dan eens contact met ons op.