Magento end-of-life

15 mei 2019 10:42
Laatste update: 21 juni 2021 11:13
Door Joost Valentijn
Categorie: Platform E-commerce

Magento is het meest gebruikte software programma ter wereld voor het beheren van webshops. In Nederland maken zo’n 20.000 webshops gebruik van Magento. De meeste van deze shops draaien nog op Magento 1. Dit is de ‘originele’ versie van het software programma. Vanaf 1 juni 2020 moeten al deze shops echter over zijn op Magento 2; de vernieuwde en meer geavanceerde versie. Wat deze Magento end-of-life en de migratie naar Magento 2 precies inhoudt en hoe wij je hierbij kunnen helpen lees je in deze blog.

Magento 1 end-of-life is nabij

Toen het internet de wereld overnam, was Magento er snel bij om webshops te faciliteren. Dit maakt dat Magento één van de grootste software programma’s is die er bestaan. Nu, circa 10 jaar later, is de kern van de software verouderd en stond het verdere ontwikkelingen van het programma in de weg. Dit betekent end-of-life voor Magento 1 en een heel nieuw begin; de programmeurs van Magento hebben een nieuwe kern ontwikkeld:   werd geboren.

Over op Magento 2 vóór 1 juni 2020

Magento 2 bestaat al een tijdje en is door het testen en gebruik ervan geoptimaliseerd. Daarom heeft Magento een datum gesteld waarop de end-of-life van Magento 1 definitief wordt. Iedere webshop die nu gebruikmaakt van Magento 1, moet overstappen naar Magento 2 vóór 1 juni 2020. Tot die tijd worden nog wel updates en security patches door Magento uitgebracht, maar vanaf 1 juni zal Magento 1 niet meer ondersteund worden door Magento. Dit kan problemen opleveren voor onder andere de beveiliging van je data. Webshops die na 1 juni 2020 nog draaien op de verouderde versie, zijn voor hackers het perfecte doelwit. Het wordt dus zeer aangeraden om voor de vastgestelde datum over te zijn op Magento 2.

Lees het officiële bericht van Magento voor meer informatie over Magento end-of-life.

Waarom een migratie naar Magento 2 het beste is wat je kunt doen

Onder de gebruikers van Magento 1 waren er veel wensen en eisen waar ze niet geheel aan konden voldoen doordat de kern van het software programma verouderd was. Door de end-of-life van Magento 1 en de nieuwe kern van Magento 2, zijn de nieuwe mogelijkheden eindeloos.

Een aantal voordelen van Magento 2 op een rij:

 • Backend nu te beheren op mobiele devices door responsive lay-out
 • Al je data en codes beschermd door verbeterde bestandsstructuur (‘pub’ map)
 • Tijd besparend en eenvoudiger door vernieuwde interface
 • Snellere website door lichtere thema’s en slimme caching
 • Sneller doorgroeien met je webshop door verbeterde API’s
 • Hogere conversie door geoptimaliseerd check-out proces
 • Nu ook B2B faciliteiten beschikbaar
 • Verbeterde SEO mogelijkheden
 • Zelf eenvoudig pagina’s maken met Magento Page Builder

Waar Magento 1 nog als ingewikkeld ervaren kon worden door webshopbeheerders, is Magento 2 volledig ingericht om snel en efficiënt aan het werk te gaan wat zal bijdragen aan de effectiviteit van je webshop. Laat de Magento end-of-life jou dus niet bang maken: Magento 2 biedt jouw webshop veel meer dan zijn voorganger.

Creative ICT zorgt voor een naadloze migratie naar Magento 2

Wanneer jouw webshop op dit moment draait op Magento 1, is de Magento 1 end-of-life het perfecte moment om je webshop te vernieuwen en te optimaliseren. Een migratie naar Magento 2 zorgt ervoor dat jouw webshop niet alleen sneller en mooier wordt, maar ook gaat zorgen voor meer conversie. Ook als je nu gebruikmaakt van andere software, is een overstap naar Magento 2 aan te raden.

Creative ICT werkt al bijna 10 jaar lang met Magento en mag zich daarom een specialist noemen op dit gebied. Wij zijn tevens 1 van de 17 officiële Magento Partners in Nederland. Met ons Migratie Plan zorgen wij ervoor dat jouw webshop naadloos overgaat op Magento 2. We kijken naar de huidige omgeving, bepalen welke elementen we behouden, welke overbodig zijn of verbeterd kunnen worden. Zodra dit onderzoek is voltooid, kan een planning gemaakt worden voor de migratie en de bouw van de Magento 2 webshop.

Het Magento 2 Migratieplan houdt in:

 1. Functioneel ontwerp, User Stories & Kick off

We kijken naar de huidige (Magento 1) webshop zodat we weten welke functionaliteiten we mee gaan nemen en wat we kunnen verbeteren. Alle eisen en wensen van de klant worden hierin meegenomen. In dit functioneel ontwerp stellen we ook user stories op die gelijk dienen als acceptatiecriteria.

 1. Wireframe & Design

Omdat de wireframes de logica en het proces bepalen van de webshop, is dit de belangrijkste stap in het migratieproces. Wij zorgen ervoor dat de wireframes conversiegericht zijn en dat het design zorgt voor een optimale user experience.

 1. Ontwikkeling van de Magento 2 webshop

Nadat de wireframes staan en het design is vormgegeven, kan de webshop geconfigureerd en gebouwd worden. De benodigde modules worden geïnstalleerd en eventuele maatwerk features worden ingebouwd.

 1. Quality Assurance

Om zeker te weten dat de webshop veilig, snel en correct werkt, gaan we in deze fase testen, testen en nog eens testen. We werken altijd met een vier-ogen principe zodat niks over het hoofd wordt gezien. De webshop wordt voor livegang getest op functionaliteiten, snelheid en veiligheid. Ook zorgen we ervoor dat de webshop geoptimaliseerd is op het gebied van marketing en branding.

 1. Nazorg, service en support

Het moment is daar: de webshop is live! We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het beheer van de webshop of over eventuele storingen die optreden. Wij staan altijd voor je klaar als je een vraag hebt. We vinden namelijk service en support erg belangrijk. Ook bij eventuele technische problemen die je in de toekomst ervaart, helpen we je graag. We adviseren altijd een Service Level Agreement, om zo goede afspraken met elkaar te maken. Dit bespreken we met jou aan het begin van het project.

Bekijk de mogelijkheden om een Magento 2 webshop te ontwikkelen