Overstappen naar Magento 2

Overstappen naar Magento 2

Overweeg je de overstap naar Magento 2? Bekijk de Magento 2 voordelen en een Magento 2 overstap plan voor soepele migratie.

Een paar jaar geleden werden gebruikers van Magento opgeschrikt door het nieuws dat de support voor hun Magento webshop zou stoppen. Magento (oftewel Adobe) zou met Magento 2 op de markt komen en alle ondersteuning voor Magento 1 zou op termijn eindigen. Daar zit je dan: je hebt een Magento 1 webshop die prima functioneert maar die over een paar jaar vogelvrij is. Je hebt maar één optie en dat is overstappen naar Magento 2 of zoeken naar een alternatief. Heb je dat nog niet gedaan en draait je Magento webshop nog steeds op Magento 1, dan is er haast bij geboden. Want het is zover: Magento 1 is end of life.

Waarom nu overstappen naar Magento 2

Lang niet elke webshopeigenaar is op stel en sprong overgestapt naar Magento 2. Destijds was dat niet zo gek, want Magento 2 was toen nog niet erg aantrekkelijk. Zo waren er weinig bedrijven met ervaring in het bouwen van Magento 2 webshops en waren er nog maar weinig Magento 2 extensies voor de nieuwe Magento versie beschikbaar. Inmiddels staan de zaken er anders voor en biedt Magento met Magento 2 een volwaardig – sterker nog; een veel beter – alternatief.

Waarom overstappen naar Magento 2

Overstappen naar Magento 2 voor betere veiligheid, meer features en groei in omzet

Nu Magento end of life is sinds juni 2020, is het belangrijk om zo snel mogelijk na te denken over de overstap naar Magento 2. Want geen support heeft een paar directe en indirecte gevolgen, die het einde kunnen betekenen voor jouw e-commerce onderneming.

Geen support betekent geen beveiligingsupdates meer. En zonder Magento updates en Magento security patches kunnen er lekken ontstaan. Alle data is dan eenvoudig te stelen door vervelende hackers. Want let wel; Magento helpt je niet meer bij het verhelpen van de problemen die je tegenkomt. 

Doordat je Magento webshop niet meer veilig is, overtreed je ook meteen de AVG-wet. Je hebt immers de plicht om te zorgen voor een veilige Magento webshop, waar gegevens van je klanten veilig zijn. Een boete omdat je niet meer voldoet aan de gestelde eisen rondom deze wet kan een gevolg zijn.

Geen Magento support betekent ook heel eenvoudig dat jouw e-commerce platform stopt met groeien. Er komen geen nieuwe features of functionaliteiten meer. Het wordt steeds lastiger om meer conversie en omzet te maken. Wacht dus niet langer met overstappen naar Magento 2! 

Stap over naar Magento 2 voordat de end-of-life jouw Magento 1 webshop raakt

In juni 2020 is Magento 1 end of life. Een paar jaar eerder kondigde Magento dit al aan. Na ongeveer tien jaar was het tijd voor een nieuw webwinkel platform. Magento 1 was letterlijk verouderd: de Magento code, de gebruikte technieken. Gebruikers wilden wat anders. En als meest populaire open source e-commerce systeem ter wereld kun je niet anders dan luisteren naar je gebruikers en meegaan in hun wensen. 

Gelukkig kwam de aankondiging dat de ondersteuning voor Magento 1 stopte, niet zonder het goede nieuws dat Magento met versie 2 kwam. Een versie van Magento die makkelijker te beheren, veel sneller en schaalbaar is en kan bijdragen aan jouw webshop resultaten.

Wat is belangrijk bij het overstappen naar Magento 2?

Overstappen naar Magento 2 oftewel migreren van Magento 1 naar Magento 2 is een belangrijk proces dat de nodige tijd en moeite kost. Zie dit niet als een last maar als een mooie kans om je huidige Magento 1 webshop opnieuw te beoordelen en verbeteringen door te voeren. Uiteindelijk leidt het overstappen namelijk tot meer groei, meer conversie en meer omzet!

Er zijn bij een Magento 2 overstap een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden. We verdelen deze onder in vier stappen.

Overstappen naar Magento 2 - In 4 stappen

Inventariseer jouw huidige Magento 1 installatie

Wat zijn goede webshop functionaliteiten en welke webshop onderdelen kunnen verbeterd worden? Wat zou je willen behouden? Waar hebben jouw webwinkel klanten behoefte aan en moet er dus verbeterd worden? Analyseer je Magento 1 webshop op zaken als configuratie, User Experience (UX), aanpassingen, uitbreidingen en integraties/koppelingen met bijvoorbeeld een ERP systeem.

Overstappen naar Magento 2 - Stap 1 - Inventariseer jouw huidige Magento 1 omgeving

UX & SEO migratieplan voorbereiden voor Magento 2 overstap

Wist je dat er tien keer vaker wordt geklikt op de nummer 1-positie in Google dan op de nummer 10-positie? Dit heeft alles te maken met Magento SEO: de vindbaarheid van je Magento webshop. En wist je dat 70 procent van de Magento check-outs wordt verlaten omdat het de shop aan een goede User Experience (UX) ontbreekt? Magento SEO en Magento UX zijn allesbepalend. Voor een goede overstap naar Magento 2 zul je daarom een UX & SEO migratieplan moeten maken zodat jouw Magento 2 webshop goed vindbaar is en een plezier om te bezoeken.

Overstappen naar Magento 2 - Stap 2 - UX & SEO migratieplan voorbereiden

 

Magento 2 extensies vinden

Voor een naadloze Magento 2 migratie is het goed om alle huidige Magento 1 extensies en bijbehorende Magento functionaliteit (wat moeten ze doen?) te beschrijven. Zo weet je precies wat je voor je nieuwe Magento installatie wel en niet nodig hebt. De kans is groot dat je ook Magento extensies tegenkomt die niet nuttig zijn; deze hoef je dus niet toe te voegen aan je nieuwe Magento webshop. Zo begin je je nieuwe Magento 2 webshop met een schone lei.

Overstappen naar Magento 2 - Stap 3 - Magento 2 extensies vinden

Projectplanning om over te stappen van Magento 1 naar Magento 2
Een uitgebreide inventarisatie en planning maken een overstap naar Magento 2 succesvol. Met uitgebreid bedoelen we ook écht uitgebreid, denk aan projectdoelstellingen, bedrijfsdoelstellingen, afstemming van de planning en capaciteit, en scope change (hoe ga je om met veranderingen of extra verzoeken?).

Overstappen naar Magento 2 - Stap 4 - Projectplanning

Wat zijn de voordelen van Magento 2 Open Source en Commerce? Is de overstap verstandig?

We hebben in het begin wat beangstigende vooruitzichten geschetst over de gevolgen van het aanhouden van een Magento 1 webshop. Die vooruitzichten zijn al redenen genoeg om te migreren naar Magento 2. Maar eigenlijk kunnen we het verhaal ook positief insteken, want hoe mooi is het dat je door over te stappen naar Magento 2 een gloednieuwe Magento webshop krijgt die nog veel sterker, mooier, professioneler en toekomstbestendiger is dan je oude Magento webshop?!

Waarom? Laten we enkele voordelen van het nieuwe Magento 2 platform eens goed bekijken. 

Snellere laadtijd in Magento 2:

Magento 2 is snel; minimaal 25 procent sneller dan zijn voorganger. Dit heeft een paar oorzaken. Zo zijn de Magento database en de Magento code lichter dan die van Magento 1. Maar het grootste verschil wordt veroorzaakt door full page caching in Magento 2. Hiermee wordt bepaalde content van een webpagina opgeslagen waardoor dezelfde pagina de volgende keer in een mum van tijd opgebouwd is. Deze betere performance geeft de klant een optimale shopervaring. 

Meer conversie en omzet door de overgang naar Magento 2:

Een paar verbeteringen in Magento 2 Open Source leiden tot meer conversie en omzet. Zo is de designstructuur van Magento 2 thema’s responsive waardoor webshops direct responsive (en dus geschikt voor elk device) gebouwd worden. En aangezien de meeste klanten aankopen doen via smartphone is een responsive Magento webshop een must. 

Overigens is de Magento backend of admin ook responsive, wat voor jou als webwinkel beheerder of webshop team dan weer erg handig is.

Andere verbeteringen zijn het geoptimaliseerde Magento checkoutproces, het mobiele checkoutproces, een verbeterde Magento API voor koppeling met externe partners en als laatste, meer Magento SEO mogelijkheden voor een betere ranking in Google.

Meer efficiëntie en schaalbaarheid in Magento 2 Open Source en Magento 2 Commerce

Groeien met je webshop is geen probleem met Magento 2. Je hebt veel mogelijkheden voor het uitbreiden van je Magento shop door middel van modules, producten of stores. 

Op het gebied van efficiëntie voor jou als webshop beheerder heeft Magento ook een paar grote stappen gezet. Niet alleen is de admin interface eenvoudig in gebruik en zelf aan te passen, ook kunnen meerdere beheerders tegelijk aan de webshop werken en zijn nieuwe pagina’s eenvoudig zelf aan te maken. 

Snellere ontwikkeling voor Magento developers

Voor ontwikkelaars is Magento 2 een paradijs. De toegang tot alle sjablonen, lay-outs en bestanden is eenvoudig, en nieuwe technieken (zoals HTML5, CSS3, RequireJS, PHP, Magento UI library, CSS pre-processor, Full page caching en Dependy Injection) kunnen zonder problemen toegepast worden. Hierdoor kunnen Magento developers een Magento 2 webshop relatief snel bouwen, wat lagere kosten met zich meebrengt.

De voordelen van een nieuwe Magento 2 webshop omgeving

Het is alsof je auto kapot is en de reparatie te duur wordt; je hebt geen andere optie dan een nieuwe auto uitzoeken. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant biedt het erg veel mogelijkheden. Eindelijk een grotere, snellere of luxere auto. Zo is het ook met het overstappen naar Magento 2: in zekere zin is deze noodgedwongen, maar een nieuwe Magento 2 webshop heeft erg veel voordelen. 

Je bent waarschijnlijk een aantal jaren verder en ook wijzer. Met al jouw kennis en ervaring kun je vanaf nul een nieuwe, professionele Magento 2 webshop starten. Je kunt de boel eens flink opschonen: onbelangrijke Magento 1 data niet meeverhuizen, onnodige Magento 1 extensies niet toevoegen. Je kunt je keuzes uit het verleden herzien zodat je een moderne website kunt neerzetten. En je kunt de UX en SEO eens flink onder handen nemen.

Stabiele overstap van Magento 1 naar Magento 2

Magento 2 is geen update of upgrade van Magento 1. Zelfs het woord ‘overstappen’ dekt de lading nauwelijks. Het gaat hier om een nieuw e-commerce platform, een nieuwe webshop die vanaf de grond opgebouwd moet worden door middel van een nieuwe techniek. Niet alle ontwikkelaars die ervaren zijn met Magento 1, kunnen een Magento 2 shop bouwen. Zoek daarom naar een Magento 2 specialist die ervaring heeft met Magento 2 Open Source of Magento 2 Commerce en jou kan helpen bij de migratie naar Magento 2. Alleen op die manier zorg je voor een stabiele overgang naar het nieuwe platform.

Laat een ervaren Magento 2 specialist jou helpen met het overstappen naar Magento 2

De redenen om te migreren van Magento 1 naar Magento 2 zijn talloos. Het perfecte moment voor de overstap? Die is inmiddels geweest. Neem daarom nog vandaag contact met ons op. Als ervaren Magento 2 expert, en een van de weinige Magento 2 partners in Nederland, weten wij precies wat er komt kijken bij de migratie van Magento 1 naar Magento 2.

We helpen bij de voorbereiding en inventarisatie, en met behulp van onze migratie 2 migratie checklist zal jouw migratie naar Magento 2 vlekkeloos verlopen. Ervaar je problemen in de toekomst, heb je vragen of instructie nodig? Wij staan altijd klaar voor service en support.