Kijkje in de keuken: developer

10 februari 2022 08:50
Laatste update: 10 februari 2022 09:32
Door Hans van de Belt
Categorie: Ons werk

Ik ben sinds een aantal jaar developer in Team Maatwerk bij Creative CT. Mijn specialiteit ligt bij backend werk, maar ook frontend werkzaamheden behoren tot mijn takenpakket. Ik werk binnen ons team aan hoogwaardige Business-To-Business webshops voor diverse opdrachtgevers uit allerlei sectoren. In deze blog lees je hoe mijn werkzaamheden er zoal uitzien.

Wat doet een developer?

Onze opdrachtgevers komen soms met de vraag om functionaliteit die flink afwijkt van wat gangbaar is op het gebied van e-commerce. De frameworks die normaal gesproken gebruikt worden voor de webshops die wij bouwen zijn wat minder geschikt voor deze atypische functionaliteit. Bij Team Maatwerk specialiseren wij ons in zulke maatwerkoplossingen. Wij bouwen vanaf de grond af een webshop met Symfony, of we maken gebruik van Sylius, een stabiele, makkelijk aan te passen en uit te breiden basis voor een webshop. Dat breiden wij vervolgens uit met unieke maatwerkfunctionaliteit. Aan de voorkant van de site gebruiken we daarnaast Vue.js, Javascript (ES6) en CSS3.

Developers werkdag bij Creative CT

Aan het begin van de dag bespreken we als team wat we gisteren hebben gedaan, wat we vandaag van plan zijn te doen en of we nog ergens hulp bij nodig hebben. Waar we elkaar standaard mee helpen, is het reviewen en testen van elkaars ingeleverde code. Er wordt inhoudelijk gekeken naar de kwaliteit en de werkzaamheid van de code door minimaal twee andere teamleden. Heb ik verder ergens hulp bij nodig, dan vraag ik dat via de zakelijke chat of plan ik een meeting in.

Ook met de klant onderhouden we korte lijnen via de chat of videogesprekken. Elke twee weken zijn er reviews met de klant van de opgeleverde onderdelen. Daarnaast houden we tweewekelijks een teambrede meeting waarin we als team bespreken hoe het werkproces verloopt. We houden van eerlijke communicatie waarbij alles op tafel mag komen. Je mag hier opbouwende kritiek leveren, dat wordt juist gewaardeerd.

We bepalen samen wie welke onderdelen het beste kan oppakken, vervolgens ga ik met de aan mij toegewezen onderdelen aan de slag. Het werk kan zowel op kantoor als thuis gedaan worden, ook mijn werkplek thuis is van alle gemakken voorzien. Op kantoor overlegt gemakkelijker, maar thuis is juist de afleiding tot een minimum beperkt, handig als je echt even meters moet maken. Ik werk vaak met de programmeeromgeving (IDE) op één scherm en de website waar ik mee bezig ben op een ander scherm. Zo zie je direct het effect van je wijzigingen.

Hoe langer ik dit werk doe, hoe minder vaak ik collega’s hoef te raadplegen, of het onder programmeurs welbekende Stack Overflow. Maar soms blijft dat toch wel handig, even zien hoe anderen iets aanpakken of er snel even achter komen hoe een bepaalde ingebouwde PHP of Symfony functie ook al weer werkt. Maar ondanks wat online hulp of tips van collega’s moet de specifieke oplossing voor het probleem in kwestie meestal toch vanuit mezelf komen. En dat maakt het werk ook leuk vind ik. Juist toch een slimme oplossing kunnen verzinnen voor afwijkende, ongebruikelijke wensen draagt er aan bij dat ik met plezier bij Creative CT werk. Tel daarbij op de gezellige, informele sfeer die er bij ons heerst en onze gezamenlijke drive om groei te realiseren bij zowel onze opdrachtgevers als onszelf, en ik ga vrijwel altijd met plezier aan het werk.

Wil je ook deel uitmaken van ons dynamische, enthousiaste team? Bekijk dan onze vacatures, we horen graag van je!