Het voordeel van reviews en rich snippets

9 januari 2014 16:18
Laatste update: 4 januari 2023 12:02
Door Chantal van de Vijver
Categorie: Algemeen

Online reviews en feedback worden steeds belangrijker naarmate de informatie sneller wordt verspreid over het web. Mensen met blogs, accounts op fora en grote vergelijkingswebsites kunnen heel rap de reputatie van uw webwinkel of bedrijf bederven aan de hand van een paar negatieve reviews. (of promoten)

Mensen kijken voor ze een aankoop doen bij een onbekende webwinkel of service altijd eerst rond naar meningen van andere mensen. Op het web wordt vertrouwd op al die relatief anonieme berichten van voorgaande klanten en gebruikers.

“Reviews worden steeds belangrijker voor goede reclame”

Daar waar u de klant de mogelijkheid geeft om uw service of producten te reviewen maakt u snel goede reclame. Het grootste deel van de geschreven reviews zijn namelijk positief. Een negatieve review af en toe is helemaal geen ramp, dit geeft u namelijk een goede optie om te benoemen dat u uw product en/of service zult gaan verbeteren. Mensen vertrouwen tegenwoordig steeds minder op reclame of naamsbekendheid. Mensen vertrouwen op elkaar, helemaal op het web.

Vraag om reviews

Wanneer u net uw product of service hebt geleverd is alles nog vers in het geheugen van uw klant. Op dit moment is het gunstig om te vragen om een review van uw dienst. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om ongeveer een week te wachten met uw aanvraag voor een review. Mocht er namelijk eventjes iets mis zijn gegaan bij de post of bezorging dan zijn dit soort kleinigheidjes vaak weggeëbd.  Daarnaast is het een aanrader een interessante actie te bedenken voor uw klanten, zodat ze getriggerd worden zo’n review te schrijven.

Het heeft meerwaarde om uw klant zo persoonlijk mogelijk te benaderen. Soms komen geautomatiseerde berichten erg afstandelijk en ongemeend over. Een aantal manieren om dit te verhelpen zijn:

  • Het vermelden van uw persoonlijk mail-adres;
  • Het weergeven van een naam en foto van een bestaande medewerker;
  • Het weergeven van het gekochte product/de gekochte service;
  • De klant aanspreken bij naam;
  • Verwerk een stukje klantenservice.

Reviews vergaren

Er zijn vele verschillende manieren om aan reviews voor je website te komen. Een van de hoger aangeschreven manieren is het uitloven van een beloning. Sommige mensen schrijven reviews zonder externe motivatie, omdat ze bijvoorbeeld erg enthousiast zijn over uw product/service. Het gros van de mensen heeft echter wel een beetje motivatie nodig. Een beloning kan hierbij het verschil maken. U kunt dan bijvoorbeeld een kortingscode verschaffen daar waar de klant een review schrijft. Of wanneer dit te prijzig wordt is het mogelijk om een prijs te verloten onder alle reviewers in een bepaalde maand, of bij elke 100 reviews. Mensen zijn vrij snel in voor het schrijven van een review als er een minimale bonus of kans op een bonus aanwezig is.

Als u net begint met het vergaren van reviews dan is het verstandig om het in eerste instantie simpel te houden. Om van geen review mogelijkheden naar reviews bij elk product te gaan is een te grote stap. U heeft zo namelijk ontzettend veel reviews nodig voordat er bij elk product een bepaalde basis aan reviews ontstaat. Het is dan verstandig om te beginnen bij een review mogelijkheid voor uw gehele bedrijf/website. Op deze manier zien mensen sneller wat de algemene mening is over uw service en/of producten. Deze kleinere stap eerst zetten kan een groot verschil zijn.

Het verzamelen van de eerste lading reviews kan lastig zijn, helemaal als u er op zit te wachten gaat het nooit snel genoeg. Trouwe klanten zijn hierbij een gemakkelijke doelgroep. Trouwe en tevreden klanten zijn waarschijnlijk wel bereid om een of een paar minuten in een review te steken. U kunt deze mensen bijvoorbeeld oproepen via bekende kanalen als Facebook en Twitter.

Review widgets

Reviews worden geïndexeerd door Google, wat bedraagt aan uw online presentatie in de zoekmachine. De reviews zorgen ervoor dat sterren worden getoond naast uw organische zoekresultaat of advertentie. Dit leidt in veel gevallen tot een hogere CTR (click-through-rate) en een hogere conversieratio. Mensen hebben de neiging eerder in zee te gaan met een partij waarvan zichtbaar is dat de ervaring van anderen positief is.

Sterren in Google Adwords (betaalde zoekresultaten)

Eén van de feedback widgets voor Google Adwords is de widget van Feedback Company. Deze widget laat u vanuit een import, bijvoorbeeld een Excel-bestand, mailing opzetten naar al uw klanten. Daarnaast indexeert deze widget alle reviews automatisch in Google Shopping, wat gekoppeld is aan Google Adwords. Na circa 30 dagen worden de reviews zichtbaar.

Lees meer over Feedback Company

Update: er zijn minimaal 30 reviews nodig voor weergave van de sterren in de advertenties

Sterren in de organische zoekresultaten

Het is door middel van de Schema.org opmaak mogelijk om sterren in de organische zoekresultaten van Google te genereren. Bij toepassen van de Schema.org ’tags’ geef je aan Google door waar de reviews staan en welke informatie hierbij hoort. Denk aan o.a. de auteur, de beschrijving en het aantal sterren. De precieze criteria vind je hier.

Google biedt ook een gratis tool aan om de tags toe te voegen en/of te controleren op een website. Dit kan via de Data Highlighter Tool , onderdeel van Google Webmaster Tools.

Na het toepassen van de opmaak kan hier getest worden of het werkt:

Hulpprogramma voor het testen van gestructureerde gegevens

Creative ICT heeft ook een review widget geschreven, speciaal voor de SEO reviews. Deze WordPress widget biedt de mogelijkheid om review te laten schrijven, beheren en automatisch plaatsen op een WordPress website. Ideaal wanneer je zelf de kennis niet hebt om dit te implementeren.

Dat komt er dan ongeveer zo uit te zien: