Backup maken

31 maart 2022 08:39
Door Marlin Perton
Categorie: Algemeen

Heb jij er wel eens aan gedacht om een zakelijke backup te maken? Met een backup kun je bestanden en software terugzetten als je ze om welke reden dan ook kwijtraakt. Je moet er niet aan denken dat de update van je website mislukt en jij vervolgens alles kwijt bent…

WordPress backup

Bij een WordPress website is het belangrijk om regelmatig een backup te maken. Als er onverhoopt iets misgaat, heb jij altijd een actuele backup achter te hand. Zo verlies je nooit veel gegevens.

Een WordPress backup bestaat uit een backup van de bestanden op de server en een backup van de database. Op de server vind je installatiebestanden, plugins en themabestanden. Alle Javascripts en PHP-scripts staan ook op de server. In de database staat alle content van je website.

Je maakt een WordPress backup meestal via het control panel van de hostingprovider. Dit is de meest eenvoudige manier om een backup te maken als je dagelijks een nieuwe backup wilt. Voor een backup van de gehele server is dit echter niet de meest ideale manier, omdat dit soort backups veel ruimte in beslag nemen. Hiervoor kun je beter een handmatige backup maken of laten maken door een expert.

Magento backup

Je kunt zelf een Magento backup maken van je volledige webshop. Op deze manier voorkom je dat je veel gegevens verliest als jouw webshop crasht. Als je een actuele backup hebt, kun je de Magento webshop terugzetten naar deze backup.

Om een Magento backup te maken, log je in op de backend van het systeem. Via systeem – gereedschap – backups kun je vervolgens verschillende soorten backups maken. Wij raden aan om allereerst de complete systeem backup te maken. Houd er rekening mee dat je webshop tijdens het maken van de backup in onderhoudsmodus staat, dus het is handig om dit op een rustig tijdstip te doen of te laten doen.

Shopware backup

Shopware heeft een backup plugin die jouw webshop beschermd tegen dataverlies. De plugin maakt automatisch of handmatig meerdere backups: database, database en media, systeem, systeem zonder media. Je kunt zelf bepalen of je de backups op een lokale server of op een remote server wilt opslaan.

De Shopware backup plugin kan het best geïnstalleerd worden door een specialist. Zo weet je zeker dat je goede backups maakt en geen gegevens verliest. De plugin is zowel te koop als te huur via Shopware.

Zelf een backup maken of laten maken?

Ieder platform werkt anders als het gaat om het maken van backups. Als je handig bent, kun je zelf zorgen dat je nooit gegevens kwijtraakt. Als je niet zeker weet of je alles goed doet, raden we aan om een expert naar jouw online omgeving te laten kijken. We helpen je graag!