Kijkje in de keuken: UX/UI Designer

28 januari 2022 08:30
Laatste update: 19 januari 2022 11:57
Door Marco ten Donkelaar
Categorie: Ons werk

Ik ben UX/UI Designer bij Creative CT. UX en UI zijn afkortingen voor User Experience (UX) en User Interface (UI). Ik creëer dus een optimale gebruikersbeleving. Dit betekent dat ik van A tot Z bij een project betrokken ben.

Wat doet een UX/UI Designer?

Als UX/UI Designer ben ik continu bezig met werkzaamheden waarin de beleving van de gebruiker centraal staat. Ik identificeer vooraf problemen voor een gebruiker, maar werk ook probleemoplossend. In elk project zijn verschillende processen waar ik bij betrokken ben. Over een aantal van die processen vertel ik hieronder meer.

Onderzoek

Na de eerste gesprekken met de klant gaan wij als multidisciplinair team vaak over op de onderzoeksfase. Hierin wordt onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de doelgroep en hun wensen, wordt een concurrentieanalyse gedaan of voeren we een UX-audit uit. Voor die audit ben ik verantwoordelijk. Aan de hand van deze onderzoeken is inzichtelijk wat de wensen en behoeften zijn van de gebruikers. Daar worden de wireframes en ontwerpen op afgestemd.

Wireframing

Zodra inzichtelijk is wat de wensen en behoeften zijn van zowel de klant als van de gebruikers, ga ik aan de slag met wireframes. Een wireframe is een functioneel ontwerp waarin het echt volledig gaat om functie, niet om de vorm(geving). Het is vaak een zwart-wit ontwerp waarin alle functies worden bedacht, maar bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen niet in detail worden weergegeven. Omdat er enkel wordt gekeken naar de functie, kan het dus ook betekenen dat de vormgeving nog flink gaat afwijken van hoe de wireframe in eerste instantie is opgezet.

Design

Als alle functies duidelijk zijn en akkoord zijn bevonden door het Scrum-team en de klant, kan ik starten met de uitwerking van het visuele ontwerp. Hierbij verwerk ik bijvoorbeeld de huisstijl van de klant in het ontwerp. Ik kijk tegelijkertijd ook naar bijvoorbeeld accessibillity (toegankelijkheid). Simpele voorbeelden van dingen waar wij rekening mee houden zijn lettertypes, lettergrootte en kleurcontrast.

Functioneel testen

Tijdens de ontwikkelingsfase, waarin developers de ontwerpen uitwerken tot een werkend eindproduct, blijf ik als UX/UI Designer betrokken om te testen. Ik test of de ontwerpen functioneel werken zoals deze bedacht zijn. Daarnaast test ik samen met het Scrum-team of er geen bugs te vinden zijn. Wanneer dit wel het geval is, rapporteer ik deze aan het team en gaan we op zoek naar een oplossing.

A/B Testen

Als het ontwikkelde product live staat, kan ik voor onze klanten ook A/B tests verzorgen. Een A/B test is een manier van testen waarin je twee of meer varianten vergelijkt. Dit kan zowel visueel als functioneel zijn. Na afloop van de test kijk ik welke variant de beste conversieratio heeft. Een A/B test kan uitgevoerd worden met zowel kleine wijzigingen binnen een element als met bijvoorbeeld een complete webpagina. Voorbeelden van een A/B test zijn:

  • De ‘Add to cart’ knop proberen we met zowel een groene (optie 1) als een zwarte (optie 2) achtergrondkleur.
  • Na het afronden van een bestelling kom je op een ‘succes’-pagina. In optie 1 zie je bijvoorbeeld nogmaals details van je bestelling, in optie 2 zie je meer informatie gericht op klantenservice en retouren in combinatie met cross-selling.

A/B testen is dus een relatief eenvoudige manier om snel ideeën en aannames te kunnen testen met daadwerkelijke eindgebruikers. De tests zijn vaak betrouwbaarder naarmate een site meer bezoekers heeft. Hoe meer data, hoe betrouwbaarder de test is.

Lijkt het jou leuk om met mij en mijn team samen te werken?

Bekijk onze vacatures