Mobiel surfen wordt steeds belangrijker

27 maart 2014 20:41
Laatste update: 4 januari 2023 12:03
Door Chantal van de Vijver

Vorige week vond in San Jose California het Search Marketing Expo West ( SMX West ) plaats. Gedurende dit walhalla van SEO kwamen sprekers van over het hele web om te vertellen over nieuwe ontwikkelingen en ervaringen. Dit jaarlijkse evenement is een van de grotere verzamelingen van de SEO elite. Van alle knappe koppen die tijdens de 3 dagen durende conventie hun zegje mochten doen vonden wij in het bijzonder het zegje van Google-programmeur Matt Cutts erg interessant.

Matt Cutts leidt het Webspam team bij Google en werkt met het zoek kwaliteit team en allerlei SEO problematiek. Cutts is een soort SEO messias en heeft ook gezamelijk met Google een aantal SEO patenten in zijn bezit. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het schrijven van Google’s SafeSearch. De zoekfunctie die automatisch alle volwassen inhoud uit de resultaten filtert. Naast zijn werk voor Google is hij ook druk met het bijwerken van zijn blog op zijn website.

Zijn blog behandelt onderwerpen uit zijn leven maar bevat ook een schat aan SEO informatie.

Mobiel v.s. Desktop

Hij begon zijn toespraak tijdens het SMX West met ‘I wouldn’t be surprised if mobile search exceeded desktop queries this year’. Wat hij hier duidelijk maakt is dat het aantal mobiele zoekopdrachten zo drastisch aan het toenemen is dat het bijna gelijk loopt met het aantal zoek opdrachten wat voort komt uit desktops en laptops. Deze feiten waren al eerder bevestigd door een aantal Google werknemers, doch deze informatie destijds informeel verschaft werd. Google zelf heeft nog steeds geen officiële statement de wereld in gebracht over deze cijfers.

In Noord-Amerika en de rest van de westerse wereld wordt nog steeds veel meer gebruik gemaakt van de laptop of desktop voor het uitvoeren van zoek opdrachten. De eerder benoemde opmerking was voornamelijk met betrekking tot ontwikkelingslanden. Hier zijn veel meer mensen in het bezit van een telefoon dan een computer of laptop. We hebben van India een klein overzicht van het aantal zoekresultaten per smartphone, desktop of tablet. Het aantal zoekopdrachten wat per telefoon wordt uitgevoerd is hier al aanzienlijk groter dan het aantal per desktop.

Globaal gezien is mobiel internetverkeer verantwoordelijk voor ongeveer 30% van alle internetactiviteit. Op moeder aarde bevinden zich vandaag de dag ruwweg 2 biljoen desktops en ruim 5 biljoen mobiele telefoons. Uiteindelijk is het dus onvermijdelijk dat de hoeveelheid webverkeer via de smartphone het gebruik van de desktop ver voorbij gaat.

Websites voor de smartphone

Mocht het eindelijk gaan gebeuren dan zal het nog steeds een schok zijn voor een groot deel van de mensen. Tegenwoordig, en helemaal in de westerse wereld, zien de jongeren de smartphone toch nog steeds een beetje als een soort secundaire manier van browsen. Wat wel overduidelijk wordt gemaakt door deze informatie is dat mobiel surfen een groot deel van de toekomst is. Het hebben van een volledig responsieve website welke zich automatisch aanpast aan het medium waar het mee wordt bekeken is vandaag de dag een pré.

Creative ICT ontwikkelt van begin tot eind responsive websites van topkwaliteit. Ga vrijblijvend met ons in gesprek om te zien wat we voor u kunnen betekenen.

Bron: Search Engine Land