Core web vitals
Google core web vitals zijn de drie factoren die Google het belangrijkst vindt bij de beoordeling van de gebruiksvriendelijkheid een website: laadsnelheid, snelheid van input en visuele stabiliteit. Met core web vitals probeert Google een volgende stap in de richting van de ultieme gebruikerservaring te zetten.
Wat zijn core web vitals?
Deze drie core web vitals worden op dit moment door Google meegenomen in hun beoordeling:
- Largest contentful paint (LCP);
- First input delay (FID);
- Cumulative layout shift (CLS).
Google beoordeelt core web vitals per pagina. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google’s beoordeling van je on-page SEO.
Largest contentful paint
De LCP is de snelheid waarmee de belangrijkste content op je webpagina laadt. Het gaat hierbij specifiek om content die toegevoegde waarde heeft voor de gebruiker. Alles draait immers om de gebruiksvriendelijkheid van een pagina. Een webpagina met een goede LCP-score is sneller bruikbaar, dus de gebruiker kan eerder vinden wat hij zoekt.
Een goede LCP-score is een laadtijd onder de 2,5 seconden. Hoe langer de laadtijd is, hoe groter de kans dat de gebruiker wegklikt. Het laden duurt dan simpelweg te lang, waardoor de gebruiker een andere webpagina gaat proberen. Je kunt de laadtijd verbeteren door:
- De reactietijd van de server te optimaliseren;
- JavaScript en CSS scripts ná het laden van het grootste contentdeel te runnen;
- Afbeeldingen en belangrijke resources te comprimeren of pre-renderen;
- Zo min mogelijk kritieke JavaScript te gebruiken.
First input delay
De FID is de snelheid waarmee de webpagina reageert op input van een gebruiker. Een soepele interactie tussen de webpagina en de gebruiker draagt bij aan een goede gebruikerservaring. Een goede FID-score is minder dan 100 milliseconden. Als de FID-score meer dan 100 milliseconden is, vermindert de gebruikerservaring. Gebruikers klikken dan bijvoorbeeld vaker dan één keer op een button, omdat ze denken dat er iets niet goed gaat.
Cumulative layout shift
De CLS is de visuele stabiliteit van een webpagina. Visuele stabiliteit betekent dat er na het laden van de webpagina geen blokken verschuiven of tekst verspringt. Een hoge visuele stabiliteit draagt bij aan de gebruikerservaring, een lage visuele stabiliteit verlaagt het gebruiksgemak. Een goede CLS-score is 0.1 of hoger bij 75% van de sessies. Je kunt verschuivingen vooraf voorkomen door alvast ruimte op een webpagina te reserveren voor blokken die meer laadtijd nodig hebben. Zo verspringt er in ieder geval niets.
Het belang van Google core web vitals
Google vindt de gebruikerservaring steeds belangrijker. De core web vitals maken aspecten van de gebruikerservaring meetbaar, maar het zijn niet de enige factoren die bijdragen aan een goede gebruikerservaring. Naast core web vitals hecht Google nog steeds veel waarde aan content. De content moet uiteraard wel aansluiten bij de intentie van de gebruiker. Ook dit heeft alles te maken met het optimaliseren van de gebruikerservaring.
Waar vind je de core web vitals?
Er zijn verschillende manieren om jouw prestaties op de core web vitals te vinden:
- Google PageSpeed Insights;
Dit is een gratis tool van Google. Je vult de URL van de webpagina in. Vervolgens krijg je een rapport over die specifieke pagina.
- Google Search Console;
Ook dit is een gratis tool van Google. Je kunt er veel meer mee analyseren dan alleen core web vitals, zoals het verkeer op je website, gebruikte zoekwoorden en posities in de zoekresultaten. Onder de tab ‘site vitaliteit’ kun je de core web vitals analyseren van de gehele website.
- Google Chrome Lighthouse.
Lighthouse is een geautomatiseerde tool van Google om de algemene kwaliteit van je website te verbeteren. Je kunt onder andere de prestaties, toegankelijkheid en SEO-kwaliteit mee analyseren.
Wil jij meer informatie over het analyseren van je core web vitals? Onze marketing experts staan voor je klaar! Neem dan vrijblijvend contact op en bespreek onze mogelijkheden!