Een goede SEO migratie voor jouw webshop!

4 mei 2021 17:37
Laatste update: 14 januari 2022 16:22
Door Chantal van de Vijver

Wat is een webshop migratie?

In bijna 95% van de projecten, werken wij met opdrachtgevers die een bestaande webshop hebben maar naar een ander CMS willen of moeten of een redesign en herstructurering van de webshop willen.

Onderdeel van het proces is dan een SEO migratie. Alle ‘oude’ URL’s heb al waarde en posities binnen de zoekmachine. Wanneer een webshop niet goed gemigreerd wordt, kan dit hele negatieve gevolgen hebben op de organische ranking.

seo migratie, migratieproces, website migratie, webshop migratie

Je kunt tot wel 90% van je huidige organische verkeer verliezen. Zoekmachines weten namelijk op dit moment jouw webshop te vinden, de content is geïndexeerd. Wanneer je wijzigingen aanbrengt zoals het verhuizen naar een ander CMS of een redesign en herstructurering van de webshop, klopt deze index niet meer. Zijn er URL’s die geen redirect hebben naar een nieuwe URL? Dan krijgen gebruikers een 404 pagina te zien. Vervolgens worden deze pagina’s uit de index gehaald. In het migratieplan verwerk je dan ook hoe je deze op de juiste manier kan doorverwijzen naar nieuwe corresponderende pagina’s.

Door behoud van deze waarde, een som van kwaliteit en kwantiteit van inkomende links op een url, zullen de posities in de zoekmachine niet verloren gaan. Bovendien is het ook voor de gebruikers van de webshop heel prettig om op een pagina terecht te komen die correspondeert met de content van de oude pagina.

Wanneer is een migratie nodig?

Een volledige migratie voer je uit, wanneer:

  • Een webshop naar een nieuw cms verplaatst wordt
  • De sitestructuur wordt aangepast
  • Een nieuw domein gelanceerd wordt
  • Wanneer je van http naar https gaat

Een SEO migratie is vooral heel technisch. Een technische SEO specialist kan veel van de te ondernemen stappen uitvoeren, daarnaast het gehele traject begeleiden. De SEO specialist kan dan ook schakelen met de developer van het project waar nodig.

Hoe ziet het SEO migratieproces eruit?

Een tijdje terug hebben we een compleet stappenplan gedeeld voor een migratie naar Magento 2. Dit is voor ons de ultieme handleiding om een SEO migratie succesvol te doorlopen. De handleiding is ook zeer geschikt voor andere platformen, zoals symfony, shopware, een maatwerk platform of  een wordpress website bijvoorbeeld.

seo migratie, migratieproces, website migratie, webshop migratie

Er zijn verschillende stappen in het migratieproces:

Lees het volledige blog om stap voor stap te bekijken, hoe jouw migratieplan er uit zou moeten zien. Succes!

Neem contact op